Profesionalne ugostiteljske kuhinjske nape izrađuju se od inox ili aluminijskog lima, dijelimo ih na eko-nape i obične odsisne nape.
Mogu biti centralne ili zidne.
Ugostiteljske profesionalne kuhinjske nape koristimo za odsis para i dima nastalim kuhanjem ili pečenjem u ugostiteljskim objektima.
Mogu biti centralne ili zidne.
Ugostiteljske profesionalne kuhinjske nape koristimo za odsis para i dima nastalim kuhanjem ili pečenjem u ugostiteljskim objektima.
Ugostiteljske nape dijelimo na dva tipa:
- Eko nape
- Obične nape
Mogu biti inox nape
ili aluminijske nape, izrađene za stropnu montažu ako je u kuhinji
centralno postavljena profesionalna kuhinjska oprema ili može biti
zidna montaža ako se kuhinjska oprema nalazi do zida.
Obične nape se koriste za odvod toplog zraka, masnoća i pare iz ugostiteljskih kuhinja koje nastaju korištenjem termičke opreme. Napa
se sastoji od vanjskog plašta na kojem je sabirni kanal za mast,
odsisnih kanala, regulacijskih žaluzina(opcija), rasvjetnih tijela i
mastolovaca.
Kod odabira dimenzija nape bitno je kolikih dimenzija je oprema koja se nalazi ispod nape.
Eko napa se
razlikuje od obične nape na taj način da je eko napa izrađena sa
međuprostorom vanjske konstrukcijske stijenke kojim se dovodi oko 70%
svježeg vanjskog zraka, koji se na ulazu u napu putem suženja uvečava
brzina strujanja i usmjeruje na mastolovce, tako se smanjuje
temperatura mastolovaca i povečava odvajanje masnoća iz zraka. Na taj
način štitimo motor od masnoća koje bi prošle mastolovce i nakupljale
se na lopaticama motora ili u kanalima, produljuje se vijek odsisnog
motora i smanjuje mogućnost požara nastalog radi nakupljanja večih
količina masti u kanalima koje su jedan od češćih razloga zapaljenja
ugostiteljskih kuhinja. Još jedna prednost eko nape je da ubacivanjem zraka stvaramo zonu niskog pritiska ispod usisa nape i na taj način olakšavamo izvlačenje onečiščenog zraka
Kod odabira dimenzija nape bitno je kolikih dimenzija je oprema koja se nalazi ispod nape.
Nema komentara:
Objavi komentar